CIPDE™

CIPDE™(Certified International Patent Development Expert Program / Sertifikalı Uluslararası Patent Geliştirme Uzmanlık Programı), Prof. Dr. Tarık Özkul tarafından hazırlanan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Mucithane tarafından yönetilen tescilli bir sertifikasyon programıdır.

Bu sertifika programı, endüstri ve akademinin ihtiyaçlarını karşılayarak yüksek kaliteli patent başvuruları geliştirme konusunda bilgili profesyoneller yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program, katılımcılara patent süreçleri, yenilikçi fikirlerin korunması ve fikri mülkiyet yönetimi konularında derinlemesine bilgi ve beceriler kazandırmayı hedeflemektedir.

Program ile yetkinlik kazanan sertifikalı uzmanlar sayesinde ülkemizin ve medeniyetimizin ihtiyaç duyduğu katma değeri yüksek yeniliklerin geliştirilmesine, bu yeniliklerin patentler ile koruma altına alınmasına ve patent sayımızın günden güne artırılarak lider ülkeler düzeyine çıkarılmasına katkı sunulması beklenmektedir.

Fikri Mülkiyet: Telif Hakları veya Fikri haklar diye de anılan “Fikri Mülkiyet”, bir eser üzerinde sahip olunabilecek maddi ve manevi hakların tamamını ve komşu haklarını ifade eder. Fikri mülkiyet, bir kişiye veya kuruluşa ait olan fikir ürünüdür; söz konusu kişi ya da kuruluş, sonradan, bunu serbestçe paylaşmayı veya kullanımını belirli biçimlerde kontrol etmeyi tercih edebilir.

Patent: Patent, buluş sahibine, buluşunu belirli bir süre boyunca yalnızca kendisinin üretme, kullanma, satma veya ithal etme hakkını veren bir fikri mülkiyet koruma türüdür. Bu hak, başkalarının buluşu izinsiz olarak kullanmasını, üretmesini, satmasını veya ithal etmesini engelleme yetkisi sağlar. Patentlerin amacı, yenilikçiliği teşvik etmek ve buluş sahiplerine ekonomik fayda sağlamaktır. Patentler yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerini karşılayan buluşlar için verilir ve koruma süresi genellikle başvuru tarihinden itibaren 20 yıldır. Bu süre zarfında buluş sahibi, patentin sağladığı münhasır hakları kullanarak buluşunu ticari olarak değerlendirebilir veya lisanslama yoluyla başkalarına kullanma hakkı verebilir.
Tarifname Takımı: Tarifname takımı, patent başvurusunun buluşun ayrıntılı bir şekilde açıklanmasını sağlayan dokümanlar bütünüdür. Bu takım, patent ofisinin ve üçüncü kişilerin buluşu tam olarak anlayabilmesi ve buluşun yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerini karşılayıp karşılamadığını belirlemeye yardımcı olan kritik bir bileşendir. Tarifname takımı genellikle Tarifname, İstemler, Özet, Resimler bölümlerinden oluşur.

PCT: PCT (Patent İşbirliği Antlaşması – Patent Cooperation Treaty) başvurusu, uluslararası düzeyde patent koruması sağlamak amacıyla yapılan bir patent başvurusudur. PCT, dünya genelinde 150’den fazla üye ülkede geçerli olan bir antlaşmadır ve patent başvurularını daha kolay ve etkili bir şekilde yönetmek için tasarlanmıştır. PCT başvurusu, buluş sahibinin tek bir başvuruyla birçok ülkede patent koruması talep etmesine olanak tanır.

PCT
Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) 1970 yılında imzalanan uluslararası bir patent hukuku anlaşmasıdır. Anlaşmaya taraf olan ülkelerin her birinde buluşları korumak amacıyla patent başvurusu yapmak için birleşik bir prosedür sağlar. PCT kapsamında yapılan bir patent başvurusu uluslararası başvuru veya PCT başvurusu olarak adlandırılır. PCT dünya çapında 125’i aşkın ülkeyi kapsayacak şekilde uluslararası başvuru yapma olanağı sağlar.
CIPDE eğitimi, uluslararası bir PCT (Patent İşbirliği Anlaşması) başvurusunun hazırlanması ve başvuru süreçlerinin gerçekleştirilmesi için gerekli bilgi ve birikimin verilmesini sağlamaktadır.

PCT başvurusunun geçerli olduğu ülkeler

Hedef Kitle
Programın hedef kitlesi
Tüzel olarak Araştırma kurumları, Üniversiteler, İnovasyon merkezleri, Teknoloji parkları
Bireysel olarak üniversite öğretim üyeleri, araştırmacılar, yüksek lisans öğrencileri ve ilgili profesyoneller
Fikri Mülkiyet yönetimi alanında kariyer yapmak isteyen kişiler
Teknoloji ve teknoloji transfer şirketlerinde çalışan profesyoneller
Araştırma ve Geliştirmede yer alan profesyoneller

Kazanımlar
Bu program sonucunda katılımcıların ulaşacağı kazanımlar aşağıdaki gibidir;
Katılımcılar patent başvurusunun nasıl yapılacağı, gerekli belgeler ve başvuru sürecindeki adımlar hakkında derinlemesine bilgi edinirler.
Katılımcılar patent hukukuna dair yasal çerçeve, ulusal ve uluslararası düzenlemeler hakkında genel bilgi sahibi olurlar.
Katılımcılar mevcut patentleri araştırma, yenilikçi fikirlerin patentlenebilirliğini değerlendirme ve patent veri tabanlarını etkin bir şekilde kullanma becerisi kazanırlar.
Katılımcılar patent başvurusu için teknik dökümantasyon hazırlama, patent tarifnamesi ve istemlerin yazımında yetkinlik kazanırlar.
Katılımcılar patent stratejileri geliştirme, fikri mülkiyet haklarını koruma ve patent portföyü yönetimi konularında stratejik yaklaşımlara sahip olurlar
Katılımcılar yaratıcı düşünme ve yenilikçi fikirler geliştirme yeteneğini artırma, mevcut teknolojilere yeni ve benzersiz çözümler bulma becerisi kazanırlar